ZGODOVINA JE FINA – KULINARIČNI PREREZ ZGODOVINE

Na še ZADNJIH DVEH VEČERJAH Tinovih kulinaričnih doživetji se bomo podali na raziskovanje zgodovinskih obdobji skozi hrano. Izbral sem si 8 obdobij, ki so mi iz kulinaričnega vidika najljubša. Zanimivo je videti, kako se je hrana razvijala, kako je iz obdobja v obdobje različna – enkrat popolnoma minimalistična, drugič spet s požeruškimi pojedinami.

V zadnjih letih sem veliko raziskoval pretekle običaje, način življenja, oblačenja in predvsem prehranjevanja. Zato želim svoje znanje in zanimivosti iz izbranih obdobij, ob jedeh, pripravljenih na moj način, podeliti tudi z vami. Ne pozabite, da so to le Tinova kulinarična doživetja, kar pomeni, da bo na vsaki večerji tudi kakšno presenečenje!

Večerja starejše zgodovine – Antični Rim, Srednji vek, Elizabetanska doba, Francoska revolucija – 29. februar 2020 ob 19.00 (z vinsko spremljavo Kobal Wines)

Naj vam povem samo eno zanimivost iz vsakega obdobja: v antičnem Rimu so imeli svoj kečap, ki so ga dodajali vsem jedem, tudi sladicam. Imenoval se je Garum – tekočina, narejena iz ribje drobovine, ki je fermentirala tri mesece na soncu. V Srednjem veku so bogati meščani kruh uporabljali kot krožnike in ga nato prepojenega s sokovi prepustili revnim za večerjo. V času Elizabetancev se je cel dan pilo pivo, tudi za zajtrk, saj je bila voda preveč onesnažena za uživanje. Maria Antonietta je imela skodelice oblikovane po svoji dojki, napolnjene z mlekom, kar je simboliziralo, da je ona “mati Francije”.

Večerja modernejše zgodovine – Viktorijanska doba, 1920ta, Druga svetovna vojna, 1980ta – 4. april 2020 ob 19.00

V Viktorijanski dobi se je začelo praznovati Božič tako kot ga dan danes, saj so prvič postavljali božične jelke.  V dvajsetih so postale popularne diete, ampak samo za ženske, da so bile čim bolj podobne filmskim zvezdam svojega časa. Med vojno je prišlo do pomanjkanja hrane, zato je eden izmed pripročnikov predlagal, naj ljudje v svojo prehrano vključijo travo, polže in ostale ‘delikatese’ s travnikov. V osemdesetih je bila popularna knjiga Power lunching, v kateri je bil spisek jedi in oznaka ali predstavljajo moč ali šibkost.

Lokacija: Rashushka – Food studio, Ljubljana

Cena vključuje: 5 hodov z vinsko spremljavo

Cena: 69 €

Število mest je omejeno!

Prijava:

Izberi:

Število oseb:

Račun na podjetje (neobvezno polje)

Dodatne opombe/prehranske posebnosti:

Politika zasebnosti

Ne glede na to ali je Božič, Novo leto, rojstni dan, obletnica … Darilni bon za kulinarično doživetje je vedno prava izbira za kulinarične navdušence …

Podari svojim najbližjim bon za dve osebi v vrednosti 138 za eno izmed zgodovinskih doživetji na kulinaričnem potovanju skozi čas – Zgodovina je fina.

Svoj bon naroči tako, da mi piši na: tin@tinovakulinaricnadozivetja.com